Nazist fick vapenutbildning vid regementet i Vaxholm

En 19-årig aktiv nazist fick vapenutbildning på Vaxholms amfibieregemente innan han stängdes av från värnpliktstjänstgöringen.

Mannen är aktiv inom nazistgruppen Nationell ungdom. I vintras ryckte han in på Vaxholms amfibieregemente, och hann utbildas i hur man hanterar automatvapnet AK5, innan han stängdes av i slutet av februari. Det skriver Dagens Nyheter.

När 19-åringen ryckte in kontrollerades han mot Rikspolisstyrelsens brottsregister, men där framkom inget som gjorde honom olämplig att börja utbildningen.

Men efter en tid började andra värnpliktiga i Vaxholm att reagera, bland annat på att han hade en tatuering av ett hakkors. De kände sig också hotade av saker han sagt.

Peter Söderlund, chef för värnpliktsdetaljen på regementet, säger till tidningen att det inträffade är väldigt olyckligt, men han är ändå glad att regementet lyckades upptäcka honom så pass tidigt.

Enbart nazistsympatier räcker inte för att bli avstängd från värnpliktstjänstgöring. Det avgörs i varje enskilt fall.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista