Stockholm

Föreningslivet får mindre pengar

Idrottsnämndens budget har krympt
1:31 min

Bidragen till Stockholms föreningsliv ska minskas från 40 till 30 miljoner kronor under 2011. Det beslutade den alliansledda idrottsnämnden igår. Socialdemokraterna är mycket kritiska till beslutet.

--  Vi har från början ganska låga stöd till föreningslivet i Stockholm om man jämför med Göteborg och Malmö. Och vi vet att det är tusentals frivilliga ledare som varje dag tränar våra barn eller går ut och knyter knopar med scouterna eller spelar schack eller vad de nu gör för någonting. Och de behövs mer sådan verksamhet i Stockholm, inte mindre. Så jag tycker det är förskräckligt faktiskt, säger Carin Jämtin, oppositionsborgarråd och vice ordförande i idrottsnämnden.

Anledningen till besparingen är att kommunfullmäktige dragit ned på idrottsnämndens budget, och därför tvingas de nu spara in någonstans.

--  10 miljoner av 40 miljoner ska tas bort enligt det borgerliga förslaget. Dom hade majoritet, så det blir så, säger Carin Jämtin.

Om Socialdemokraterna haft majoritet, så skulle de ha hade de handlat annorlunda, enligt Jämtin.

--  Vi har en lite större budget och vi hade inte skurit ned på föreningsbidragen.

Beslutet är en del av idrottsnämndens verksamhetsplan för 2011 och Moderaterna i Stockholm menar att besparingen är nödvändig och att många föreningar kan hitta alternativa inkomskällor. Regina Kevius är moderat och ordförande i Stockholms idrottsnämnd.

--  Förra året gav vi 40 miljoner, och i år ger vi 30 miljoner kronor. Vi tror, hoppas och är övertygade att många idrottsföreningar kan hitta andra intäktskällor än kommunala bidrag. Vi vill uppmuntra föreningar att söka sponsring och vi vill också införa en idrottsbonus som just peppar föreningarna att söka andra intäktskällor än bara kommunala bidrag.

Andreas Landmark
andreas.landmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".