Danderyd

Sköterska skadades när handsprit tog eld

1:17 min

Det är inte helt riskfritt att sprita händerna. Det har undersköterskan Marina Nilsson på Danderyds sjukhus fått erfara efter att ha rengjort händerna med sprit - och börjat brinna.

– Jag satt vid datorn och skrev in lite patientkontroller och reste mig för att sprita händerna innan jag skulle gå och jobba vidare. Jag gnuggade in händerna som vanligt, vände mig om för att gå och sträckte mig efter mitt kort som satt i datorn med höger handen. Då kände jag att det blev varmt på vänster hand och sedan började det bränna och när jag tittade dit slog det upp lågor från hande upp mot armen, säger Marina Nilsson, undersköterskan vid Danderyds sjukhus.

Marina Nilsson lyckades snabbt kväva elden genom att slå med den brinnande handen mot byxbenet. Idag har hon en blåsa på tummen och några ärr på knogarna som minne.

Förmodligen antändes spriten av en gnista från statisk elektricitet innan den hade hunnit avdunsta.

Ulf Ellervik, professor i organisk kemi vid Lunds tekniska högskola, säger att handsprit innehåller etanol som är extremt brandfarligt.

– Man får ju vara försiktig men det är extremt ovanligt att statisk elektricitet antänder saker, men man ska vara medveten om att det kan hända. Framförallt om man har syntetkläder. Då är det en extra stor risk att det blir en liten gnista när man tar i något, säger Ulf Ellervik, professor i organisk kemi vid Lunds tekniska högskola.

– Vi har blivit uppmanade att låta den torka in ordentligt innan vi rör någonting eller någon och i övrigt så krockar det lite med hygien att minska ner spritandet. Det gäller att vi spritar händerna men låter det torka ordentligt, säger Marina Nilsson, undersköterskan vid Danderyds sjukhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista