Stockholm

Inga snabba lösningar för hemlösa barnfamiljer

1:27 min

Socialförvaltningens rapport idag att 300 barnfamiljer i Stockholm lever utan fast bostad har satt fart på politikerna. Miljöpartiet vill t ex att Stiftelsen Hotellhem, som bara hyr ut tillfälliga bostäder, även ska kunna förmedla fasta lägenhetskontrakt.

--  Det finns en spärr för att komma in på bostadsmarknaden i Stockholm nu. Alla som har svårt att få kontrakt på bostadsmarknaden ska kunna gå in via Stiftelsen Hotellhem, och erbjudas ett kontrakt via dem, säger Stefan Nilsson, Miljöpartiets gruppledare.

Men är inte den egentliga problematiken att det saknas bostäder i Stockholm?

--  Nej faktiskt inte, de här familjerna har ju försökt att få lägenhet länge, men problemet är att när de kommer fram i kön så får de nej, säger Stefan Nilsson (MP).

De borgerliga partierna menar att det är för tidigt att uttala sig om vilka konkreta åtgärder som ska genomföras, och föreslår istället att undersökningen måste utvidgas. Anna König Jerlmyr, moderat socialborgarråd håller inte heller med om att fasta kontrakt via hotellhem skulle vara en bra idé.

--  Det är ingen långsiktig lösning, vi måste jobba parallellt både med att barnfamiljerna ska få en trygg bostad och ett arbete. För oss räcker det inte bara att se till bostäder. Majoriteten av den här gruppen saknar också egen försörjning.

Men är du inte orolig för att tillvägagångssättet som ni föreslår kommer att ta för lång tid?

--  Nej inte alls. Innan man vet vilka insatser man ska göra, är det viktigt att veta vad som behövs, säger Anna König Jerlmyr.

Filip Stiller
filip.stiller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista