Medborgarplatsen på Södermalm är en av tunnelbanestationerna som poliserna Dan Östman och Jonas Elling synar efter klotter och klottrare. Foto: Johanna Sjöqvist/SR
Stockholm

Polisen jagar nattliga klottrare

1:49 min

Just nu storsatsar polisen mot klottrare på nätterna. Det är främst redan kända klottrare som det inte finns tillräckliga bevis mot som polisen hoppas ta på bar gärning. Vår reporter följde med poliserna Dan Östman och Jonas Elling ner till tunnelbanestationen vid Medborgarplatsen igår kväll för att se om det fanns något klotter.

– Nu är vi nere på Medborgarplatsen här och den här stationen här finns inget klotter nu.

Det har ni kollat sedan tidigare?

– Ja, vi har ju ett samarbete med de som sanerar alla stationer. Så de meddelar oss när en station är helt rensanerad. Och det vet ju alla att alla stationer inom SL de är kameraövervakade. Så är det så att vi upptäcker klotter här och kan tidsbestämma på något sätt då kan vi titta på film och förhoppningsvis se vem som har gjort det här klottret också, säger Dan Östman.

Nej, här finns inget klotter nu. Däremot får Jonas Elling information via sin hörsnäcka att två kända klottrare har skymtats vid Slussen. Så samtidigt som vi är här så följer några andra efter de klottrarna. För det är först å främst kända klottrare som polisen inte har tillräckliga bevis mot som de hoppas gripa.

Det är 10 poliser från Citypolisen och Söderortspolisen ute ikväll tillsammans med ännu fler väktare. Det här är tredje kvällen av fyra som den här satsningen håller på och än så länge har åtta personer gripits.

Saneringen från klotter i bara i Stockholm stad går loss på 200 miljoner per år räknar de med.

Nu är det mest i tunnelbanan de letar efter de skyldiga, säger Jonas Elling.

– Vi kommer röra oss i tunnelbanemiljön under hela natten och scanna av både perronger och tåg så mycket som möjligt.

Hur hur många aktiva klottrare finns det i Stockholm?

– Vi brukar väl säga att det är väl i rungda slängar finns 200 klottrare i Stockholms län som står för den största delen av skadegörelsen, säger Jonas Elling.

Vart bär det av nu?

– Nu bär det av mot Gullmarsplan och sedan ska vi vidare in i söderort och göra på samma sätt med de andra stationerna, säger Dan Östman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista