Många bilägare kanske felaktigt får en lapp på rutan i. Foto Scanpix

Var femte p-bot felaktig menar jurist

1:45 min

Minst var femte parkeringsbot är felaktig. Det hävdar juristen Conny Larsson som specialiserat sig på frågan. Som Stockholmsnytt berättade i morse fick lidingöbon Mikael Ericsson en p-bot trots att kommunen menar att han parkerat rätt och juristen Conny Larsson är säker på att det händer rätt ofta.

- Jag är övertygad om att det förekommer. Jag har talat med antal parkeringsvakter som jag känner om att det finns ett krav från arbetsgivaren att vakterna ska lappa si eller så många bilar per dag. Invändningen kommer från den anställde: "men om det inte finns så många bilar som står fel?". Då blir svaret "du hörde vad jag sa, vi ska lappa si eller så många, är det någon som anser sig felaktigt lappad så får de väl klaga, säger Conny Larsson.

Även om man i tingsrätten får rätt i att p-boten var felaktig, räcker inte den ersättning som man får för att täcka juristkostnader och annat, som krävs för att genomföra processen. Parkeringsbolagen utsätts heller aldrig för kritik från domstolen för att de startat rättegångar i onödan, även om det finns tydliga bevis på att bolaget har fel. Och så här reagerar Mikael Ericsson på att det kan vara så att parkeringsbolag systematiskt lappar rättparkerade bilar:

- Det är ju förskräckligt, man kan inte hålla på så som bolag. Det är som de som skickar bluffakturor, de skickar ut en massa fakturor och hoppas att någon ska betala. I det här fallet så vet de att folk kommer betala, annars drar man upp dem till tingsrätt, säger Mikael Ericsson.

Men Bo Liliequist, VD för Europark, säger att det inte förekommer någon lappning av rättparkerade bilar:

- Jag kan bestämt avfärda och dementera det. Så jobbar inte vi i varje fall.

- Har du inom branschen på något sätt någon gång hört att man sätter press på lapplisorna för att de ska lappa en viss mängd böter?

- Nej, det ska inte förekomma, och förekommer det så är det helt fel, säger Bo Liliequist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista