De boende är upprörda över att vårdcentralen försvinner. Arkivfoto: Scanpix.
Stockholm

Protest mot nedläggning av vårdcentral

"All service försvinner"
1:59 min

Många Husbybor samlades igår kväll i Husby centrum för att protestera mot nedläggningen av Husby vårdcentral. Många boende i området är upprörda över att också den försvinner från området. Nu har nästan all service försvunnit från området menar de boende.

– Husby vårdcentral, Husby vårdcentral! skallar ropen från demonstranterna.

Här i Husby centrum lyser fortfarande julgranen som står mitt på torget. Och det är här på torget utanför biblioteket och den lokal som heter Husby träff som upprörda Husbybor har samlats med plakat.

– De vill lägga ned våran vårdcentral i Husby, säger Elfarah.

Vad betyder vårdcentralen för Husby, är den så viktig?

– Den är mycket viktig. Om man är sjuk - vart ska du gå, ska jag gå till Akalla eller Kista? Vi bor här!

– Låter de den här vårdcentralen och apoteket försvinna då har i stort sett all samhällsservice försvunnit från den här stadsdelen, ropar en man i megafon.

Det är Nätverket Järvas framtid tillsammans med PRO som har anordnat den här demonstrationen som har samlat över hundra personer. Alldeles strax ska de möta Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnd här inne också.

– Latina heter jag. Jag har bott här i 25 år. Jag är beroende av vårdcentralen.

Men går det inte för er att ta er till Akalla då?

– Nej, det är för mycket folk där. Det är för långt för gamlingar också. Det är många gamlingar och sjuka som finns i det här området, säger Latina.

Men Rasmus Jonlund, som är landstingsrådssekreterare för Folkpartiet, säger att det här berslutet är taget för att lokalerna i Husby är slitna och det är mer effektivt att slå ihop Husby med Akalla vårdcentral som har fräscha lokaler än att rusta upp Husbys vårdcentral.. Dessutom tycker han inte att Husbyborna får för långt till vårdcentralen i Akalla.

– Avståndet 800 meter är också ett betydligt kortare avstånd än vad de flesta i stockholms län har till sin vårdcentral.

Men det är ändå 800 meter dit, sedan ska man hem också, för gamla och sjuka kan det ändå upplevas som en lång väg, tycker du inte det?

– Jag kan inte se att det skulle vara något större problem. Det är ett rimligt beslut, en rimlig prioritering. Och jag kan förstå oron och engagemanget som finns i Husby. Men jag tror att väntar man och ser så blir det här en bra lösning för vården på norra Järvafältet.

Ni tänker inte bry er om de protester som nu är?

– Nej, vi har ingen anledning att överpröva det här beslutet, säger Rasmus Jonlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".