Många djur var smutsiga och undernärda.
Länet

Många får vanvårdas

1:01 min

Djurhållningen bland får var förra årets så dålig att Länstyrelsen i Stockholms län planerar fler kontroller för att komma till rätta med problemet.

Magra får, skitiga får eller får som som inte klippts på länge. Det är några av bristerna som Länstyrelsen upptäckte under förra årets kontroller bland fårbesättningar.

I Stockholm finns det 665 fårbesättningar med sammanlagt 14 000 får, och jämfört med andra djur är problemet med den dåliga djurhållningen större hos fårbesättningar.

Ofta handlar det om att fårägarna har dålig koll på regelverket, snarare än en medveten misskötsel av djuren enligt Länstyrelsen.

Sedan de stora mul- och klövsjukeutbrotten i Storbritannien i början av 2000-talet har reglerna för märkning och journalföring av får och getter skärpts i hela EU för att upprätthålla en säker livsmedelsproduktion och i längden förhindra nya epedemier.

Under 2011 kommer förutom fler kontroller av fårbesättningar även hållas kurser för fårägare. Allt för att förbättra djurhållningen bland fåren.

Baris Kayhan
baris.kayhan@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista