Hennes nästa tävling blir Stockholms Marathon den 28 maj. Foto: Scanpix.
Friidrott

Isabellah Andersson satte nytt svenskt rekord

Hässelbylöparen Isabellah Andersson kom trea i Dubais maratonlopp i natt. Hon passade också på att putsa det svenska rekordet med 1,5 minut till 2.23.41.

– Det här är det bästa loppet jag har gjort någonsin, säger hon.

Det var tredje gången på ett år som Andersson satte svenskt rekord i maraton. Hon disponerade loppet, som gick natten till fredag svensk tid, väldigt väl. Hon tog det lugnt inledningsvis, låg tolva halvvägs in i loppet, och sprang sedan den andra halvan en halv minut snabbare än den första.

– Jag följde min plan och brydde mig inte om placeringen i början av loppet, utan koncentrerade mig på att hålla mitt tempo, säger hon till sajten Marathon.se.

Under den andra halvan av loppet var det bara segrarinnan, etiopiskan Aselefech Mergia, som kunde hålla Anderssons tempo.

Bland de löpare som svenskan passerade fanns Atsede Habtamu, som vunnit Berlin Marathon, Atsede Bayisa, segrare på de två senaste Paris Marathon och Worknesh Kidane, tidigare världsmästarinna i terränglöpning. Mergia vann före kenyanskan Lydia Cheromei.

Isabellah Andersson fick motsvarande 332 000 kronor för pallplatsen.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista