Bosse Johansson legendarisk körledare på Adolf Fredriks skola. Foto: Dan Hansson /Scanpix.
Stockholm

Sista sången för Adolf Fredriks flickkör

1:25 min

Bosse Johansson är mannen bakom Sveriges främsta flickkör – kören på Adolf Fredriks musikskola i Stockholm. Under nästan 40 år har flera hundra flickor fostrats musikaliskt, men imorgon är det slut. Då leder Bosse Johansson en sista stor avskedsskonsert.

– Jag fick med mig något väldigt väldigt starkt, nämligen att ha tillit till musikens kraft och att barn och ungdomar är kapabla, säger Katarina Henryson i The Real Group som har svårt att hålla tårarna borta.

Med Adolf Fredriks flickör har det kommit fram mer musik för diskantkörer i Sverige, inte minst genom Bosse Johanssons mångåriga och nära samarbete med Jan Åke Hillerud som hade startat en gosskör på skolan några år innan Bosse startade flickkören 1973.

– Det jag hör från väldigt många är ju att många säger att de fick världens möjlighet i den bästa av livet åldrande, nämligen mellan tolv och 15, att sjunga i det här vokala drivhuset och kunna utveckla rösten, säger Bosse Johansson.

Sin tjänst som musiklärare lämnade Bosse redan för några år sedan, och nu har det alltså blivit dags för en sista konsert som ledare för sitt livsverk innan han obönhörligen pensioneras.

När du står där och tar emot applåderna, vad tror du att du kommer känna då?

– Du leder mig in i en känsla som jag inte tycker om för nu kan jag nästan inte prata, jag blir så rörd, säger Bosse Johansson.

Avskedskonserten spelas in av Sveriges Radios P2 för sändning den 12 februari.

Berit Nygren, Mitt i musiken
berit.nygren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista