Lisa Maria Jonsson kommer ofta försent till skolan. Foto: Hugo Lavett /Radio Stockholm.
Länet

Skolelever drabbas av SL:s förseningar

1:30 min

Punktligheten i kollektivtrafiken har fortsatt att försämras under vintern. Enligt SL:s senaste rapport från november ökade till exempel andelen försenade bussavgångar med nästan 50 procent, jämfört med samma månad 2009.

Bland de som drabbas av förseningarna finns många elever som går i skola i en annan kommun än den de bor i.

12-åriga Lisa Maria Jonsson bor på Dalarö i Haninge, men går i skolan i Nacka. För henne har förseningarna under vintern inneburit att hon kommit för sent till skolan två till tre gånger i veckan.

– Det är inte kul att behöva stå utomhus i kylan och vänta och veta att nej, det här går inget bra, nu kommer jag inte att hinna. Nu kommer jag få mina anmärkningar och det är inte mitt eget fel precis, säger Lisa Maria Jonsson.

Hon har en lång resväg varje morgon, från Dalarö till skolan i Nacka Strand. Den här morgonen hade resan tagit nästan två timmar, i stället för den dryga timmen det enligt tidtabellen ska ta. Och då planerar hon ändå med en halvtimmes marginal.

– Det brukar sluta med att jag springer in där flåsandes på lektionen fast det är lite sent. Ibland har jag tur och hinner, ibland har jag otur och kommer för sent, säger hon.

Lisa Maria Jonsson är inte ensam. De är tre flickor som bor på Dalarö och som har sällskap till skolan i Nacka. Och på Gullmarsplan, en knutpunkt för Dalaröborna, träffar jag fler skolungdomar som berättar att de ofta kommer för sent på grund av kommunikationerna.

Bolaget Keolis-Busslink som kör bussarna beklagar att det har sett ut så här i vinter. Helena Reinhagen är företagets kommunikationsdirektör.

-- Det är jättetråkigt, men hon har en resa med flera bytespunkter. Självklart ska vi som en del i själva SL-kedjan kunna garantera att hela resan fungerar. Men när det är många bytespunkter och vädrets makter ställer till det, då kan det bli problem är jag ledsen, säger Helena Reinhagen.

Hugo Lavett
hugo.lavett@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista