Resenärer i sovkupén blev bitna.
Stockholm

Tågvagnar saneras från löss

"De har kommit med något bagage"
1:20 min

En resenär på nattåget från Älvsbyn till Stockholm blev biten av vägglöss. Tåget fick tas ur bruk och vagnarna sanerades.

– Jag tycker ju småkryp är väldigt äckliga, det är ju inget man vill stöta på, säger Thelma Henrysson, presskommunikatör på SJ.

Hur kunde det hända?

– Det händer att man kan få vägglöss i Sverige, även om det är ganska ovanligt. Det har hänt någon enstaka gång förut. Det beror på att någon får med sig dem, oftast från utlandet. De har helt enkelt kommit med något bagage, säger Thelma Henrysson.

Vägglöss är parasiter vars enda föda är människoblod. De bosätter sig nära sovande människor, allra helst direkt i sängen. Vägglössen är ungefär fem millimeter långa, platta, svagt ovala och rödbruna. Och när den har ätit blod blir den ungefär dubbelt så tjock.

Att bli biten är förstås obehagligt, men vägglusen är svår att göra något åt, hur mycket man än städar kan man fortfarande ha otur, säger skadedjursexpert Marketta Ahonen.

– Det har egentligen inte att göra med smuts. Men det är alltid så att om man håller väldigt bra hygiennivå så upptäcker man problemen snabbare. Det kan ju vara så också att det har pågått ett tag på tågvagnen, utan att någon märkt det.

Finns det något sätt man kan skydda sig på?

– Det är svårt. Självklart om man inte utsätter sig för något, kan man heller inte drabbas. Men då kan man inte resa, eller sova på hotell. Det skulle vara ett trist liv, säger Marketta Ahonen.

Filip Stiller
filip.stiller@sr.se

Slipp krypen på resan

Vägglus. Foto: Scanpix.

Vägglössen slår ofta till när vi sover på hotell eller vandrarhem. De är ljusskygga och kommer krypande när lampan är släckt, men det finns några metoder för att minska risken för parasiterande fripassagerare.

  • Ställ resväskan högt och långt bort från säng, soffa eller annan möbel som kan användas som sovplats.
  • Använd inte byrån, låt kläderna stanna i väskan.
  • Titta under sängen, under madrasskydd och kring sömmar eller andra skrymslen. Finns det små svarta streck kan det vara spillning från lössen, be då om ett annat rum.
  • När du kommer hem, plocka ur alla kläder ur väskan och tvätta dem vid 60 grader Celsius, om möjligt. Rengör väskan noggrant.

Källa: Anticimex. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".