Flickor poserar i simdräkt. Arkivfoto: Scanpix.
Stockholm

Manligt badmode på Nordiska museet

1:28 min

Badkläder för kvinnor har dokumenterats rätt flitigt genom åren, men badmode för män har varit mer tyst kring. I nästa vecka startar en liten utställning på Nordiska museet i Stockholm, som heter Män i baddräkt, där forskaren Marianne Larsson har sammanställt männens badmode genom åren.

– När det handlar om mode och kläder är det ju ofta kvinnor man tänker på, och det är ett skäl till att jag tyckte det var roligt att lyfta fram, säger säger forskaren Marianne Larsson på Nordiska Museet.

När jag tänker på 1800-talet ser jag såna där helkropps-badkläder. Hur länge levde sådana kvar?

– Ja, det började i slutet av 1800-talet och sen hade man faktiskt såna fram till 1930-talet, säger hon och fortsätter:

– Det var helt enkelt inte okey för män att visa bar överkropp när de badade på stränderna tillsammans med kvinnor, men det fanns ju de som bröt mot det. Här i utställningen finns också korta badbyxor som slutar vid midjan men det var inte riktigt populärt.

Först handlade det om röd- och vitrandig bomullstrikå, sedan tung ylle, och om vi hoppar fram några årtionden så blir det djurmönstrat – till exempel den berömda "Tarzan-brallan"?

– Ja, på 40- och 50 talet kom Tarzan-filmerna från Hollywood, med bland andra Johnny Weismüller. De blev ju himla populära matinéfilmer bland unga grabbar och därmed också Tarzan-badbrallan, säger Marianne Larsson.

Det är ju fråga om betydligt mindre tyg. När blev det okey att ha så här smått?

– Fram till andra världskriget var baddräkterna hela – även om de blev mindre och mindre, man ville ju bli solbränd. Men sedan behövdes ylle till sockor och annat under krig och beredskap. Då försvann överdelarna och ganska snabbt kunde man ha små vanliga badbyxor, säger forskaren Marianne Larsson på Nordiska Museet.

Wivianne Svedberg
wivianne.svedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista