Fler skadas och dör i mc-olyckor i länet

Hittills i år har nästan lika många motorcyklister omkommit i olyckor som under hela förra året.
Dessutom har antalet svårt skadade nästan tredubblats de senaste sex åren.

En förklaring uppges vara att många kör för fort med sina motorcyklar. Statistik från Svenska motorcyklisters centralorganisation SMC visar att de omkomna ofta är erfarna förare som kör snabba sportmotorcyklar, så kallade klass 7-motorcyklar.

Ann Larsson är informatör på SMC Stockholm:

-Jag vet att medelåldern 02/03 låg på 37 år - det var till och med upp mot 65-67-åringar.

Hittills i år har sex motorcyklister omkommit i trafikolyckor i länet. Det är nästan lika många som under hela förra året och experter på vägverket tror att det kan sluta med att så många som 15-20 motorcyklister dött innan året är slut. Dess utom har antalet svårt skadade motorcyklister nästan tredubblats de senaste sex åren.

Ann Larsson på SMC Stockholm tycker att situationen är allvarlig och tragisk. Men eftersom folk köper motorcyklarna för fartens skull tror hon att en motorcykelbana i Stockholms län skulle hjälpa, så att motorcyklister ska kunna tillfredställa sitt fartbehov där istället för i trafiken.

Ansvaret för att minska olyckorna ligger till stor del hos den enskilde motorcyklisten, tycker hon.

-Folk ska få köra den motorcykel de vill, men vid våra kurser uppmanar vi till riskmedvetenhet - att man ska köra som om ingen ser en.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista