Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)
Länet

Ont om mat för rådjuren i vinter

Publicerat lördag 22 januari 2011 kl 08.34
En tredjedel av stammen dör under vintern
(3:37 min)
Utfodringsplatserna behövs för att rådjuren ska överleva. Foto: Fredrik Sandberg /Scanpix.

Den stränga vintern med minusgrader och mycket snö har gjort tillvaron svår för länets klövvilt, som rådjur och hjort. Men på till exempel Djurgården i Stockholm finns utfodringsplatser där rådjuren kan äta sig mätta.

– Nu står vi på en viltstig där man ser att rådjuren har gått fram och tillbaks och vi vet ju också att här uppe på berget så ligger det en udfoderplats som rådjuren besöker ofta, säger jaktvårdskonsulenten Henrik Falk från Jägareförbundet.

Rådjuren har det tufft i det här vädret. Enligt uppgifter från Länsstyrelsen dör en tredjedel av rådjursstammen under vinterhalvåret. Men på Djurgården leder den upptrampade viltstigen till en utfoderplats, där rådjuren kan äta. Mängden spillning visar på att det är en välbesökt plats.

– Ja, det är rätt tydligt att det här är en väletablerad plats och att de får gott om foder här ute på Djurgården, säger Henrik Falk och fortsätter:

– Av våra hjortdjur är rådjuret finsmakaren. De är ganska selektiva i sitt val av naturlig föda. De får helt enkelt svårt att hitta tillräckligt med föda på vintern. När de inte kommer åt markskiktet återstår egentligen bara kvistar och knoppar. Men det räcker inte i de flesta fall och då behövs stödutfodring från människan.

Att som privatperson skapa en egen utfoderplats är ett stort åtagande, menar Henrik Falk.

– Det gäller att hålla i utfodringen ända till de hittar sin naturliga föda. För det är i slutet av vintern, framåt vårkanten, som de är i sämst kondition. Så det gäller att hålla i när man väl börjat, säger jaktvårdskonsulent Henrik Falk.

Hugo Lavett
hugo.lavett@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".