Flygplanen till Bromma flyger lågt över bostadshusen i Traneberg. Foto: Gunnar Lundmark /Scanpix.
Stockholm

Fler klagar på flygbullret i Bromma

1:32 min

Fler boende än vanligt klagade på höga bullernivåer från flygplanen till och från Bromma flygplats förra året. Det visar en rapport från Miljöförvaltningen i Stockholms stad.

Jörgen Bengtsson, som är avdelningsingenjör vid Miljöförvaltningen, säger att samtalen framför allt ökade under sommaren men har ingen bra förklaring till varför.

– Det finns alltid här att folk hör av sig och frågar om flygplatsen och flygbullret. Men från sommaren som gick då förra året så märkte jag att de där samtalen blev väldigt vanliga.

Klagomålen har handlat om för höga maximalnivåer och en del har undrat om det verkligen är så klokt att ha kvar flygplatsen som nu ligger så centralt. Men enligt Jörgen Bengtsson beror ökningen av samtal på många faktorer.

– Och en sån faktor är ju förstås om det blir några artiklar eller inslag i radio och tv så tycker man "det där stämmer ju det måste jag ta reda på mer om eller jag vill också säga att jag är drabbad".

Samtalen från drabbade under hösten har nästan helt uteblivit, enligt Bromma Flygplats informationschef, Jan Lindqvist.

– Ja, det var ju tydligen ett 20-tal klagomål så vitt jag förstår. Jag undrar om det inte hänger samman med bra väder så att man kanske var mer ute i trädgården och därmed uppmärksammade det mera. Dessutom har det varit diskussion om flygbuller här av och till.

En av de diskussionerna har rört bråket om tilläggsisolering av närliggande bostäder som snart ska upp i Högsta domstolen. Förenklat handlar bråket om vilken typ av isolering som ska sättas in, naturvårdsverket vill ha en starkare nattduglig isolering, och Bromma flygplats tycker att det räcker med lite tunnare bullerisolering då flygplatsen har stängt på natten.

De boende får hur som helst vänta med att få sin bullerisolering.

– Tyvärr har ju det här blivit en väldigt långdragen juridisk process som har tagit alldeles oacceptabelt lång tid, säger Jan Lindqvist.

Andreas Landmark
andreas.landmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista