Stockholms universitet ska länkas samman med KTH. Foto: Bertil Ericson /Scanpix.
Stockholm

Nordens största campus planeras i Albano

"Lågt, omväxlande och vackert"
2:08 min

Planerna på ett helt nytt universitetsområde i Stockholm börjar ta form på allvar. Tanken är att det nya området Albano, ska binda ihop Kungliga tekniska högskolan, Karolinska institutet i Solna och Stockholms Universitet i Frescati, strax norr om Roslagstull.

– Vi ser ju att Albano är den sista pusselbiten i det här vi kallar för Vetenskapstaden, som är det största sammanhängande området för utbildning och forskning i landet och det största i norden, säger Ann Caroline Nordström, förvaltningschef på Stockholms universitet.

Albano är idag ett gammalt övergivet industriområde mitt i Nationalstadsparken. Som platsen ser ut idag är det svårt att föreställa sig att den inom bara några år kan vara fövandlad till ett grönt campusområde, med 800 studentlägenheter och 150 000 kvadratmeter universitetslokaler.

Området ligger inklämt mellan Roslagsvägen, Värtabanan och Roslagsbanan, så hänsyn måste tas till både tung trafik och till den känsliga naturen i Nationalstadsparken. Men arkitekt Aleksander Wolodarski på stadsbyggnadskontoret i Stockholm är efter flera års arbete med Albanoprojektet, övertygad om att bygget går att genomföra så att alla blir nöjda.

– Om vi vågar tunnla in Värtabanan och bygga i södra och norra Albano, en låg och tät bebyggelse. Urbant men samtidigt känsligt för landskapet. Lågt, omväxlande och vackert, så tror jag vi kan skydda nationalstadsparken från intrång, säger Aleksander Wolodarski, arkitekt,  stadsbyggnadskontoret i Stockholms stad.

Den första remissrundan var klar i fredag, nu väntar arbete med detaljplanen och om den klubbas i höst, så kan det första spadtaget tas om ett år.

Men det finns många stötestenar på vägen, en sådan är kostnaden. Klart är att det blir dyrt, och att det kommer att krävas fler finansiärer än Stockholms stad och Universitetet.

Men förhoppningarna på det nya området är stora, inte minst bland studenterna. Oscar Lavelid är ordförande för SSCO, Stockholms studentkårers centralorganisation:

– Det är väl det enskilt viktigaste projekt vi har just nu i Stockholm för att utveckla staden som attraktiv kunskapsregion. I dagsläget har vi ett extremt stort behov av undervisnings- och forskningslokaler och en väldigt stor bostadsbrist för studenter. 800 nya bostäder skulle innebära ett jättestort lyft för Stockholm, säger Oscar Lavelid, ordförande för SSCO, Stockholms studentkårers centralorganisation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".