Målgruppen för det nya resurscentret är akut hemlösa, det vill säga de som bor på gatan eller på härbärgen. Foto: Leif R Jansson /Scanpix.
Stockholm

Hemlösa ska få hjälp i Pelarbacken

"Det kan bara bli bättre insatser"
1:59 min

Hemlösa i Stockholm ska i fortsättningen kunna få hjälp av både landstingets vårdenheter och stadens socialtjänst under samma tak. I kvarteret Pelarbacken på Södermalm samlas socialtjänst, sjuk- och tandvård, missbrukarvård och psykiatri. Även den uppsökande verksamheten skall utgå därifrån.

Resurscentralen för hemlösa är ett samarbete mellan Stockholms läns landsting och Stockholm stad och både socialborggarrådet Anna König Jerlmyr (M) och landstingsrådet Birgitta Rydberg (Fp) var på plats under invigningen. De valde att i stället för att klippa av ett band vid invigningen, knyta ihop ett band för att symbolisera samarbetet.

Den nya resurscentralen kommer att förenkla livet för de hemlösa, anser landstingsråd Birgitta Rydberg.

– De kommer att märka att när de kommer hit, så kommer man att se alla deras behov samtidigt och se till att olika personer som kan ge rätt insats finns på plats och ger det utan att det dröjer länge, säger hon.

Enligt Rydberg har det varit ett problem att de instanser som ska stödja de hemlösa varit så uppdelade och utspridda i staden.

– Nu är alla i ett avtal och dessutom samlat med Stockholm stads socialtjänstverksamhet. Det kan bara bli bättre insatser för de hemlösa när alltihop fungerar tillsammans.

Pelarbacken på Östgötagatan 7 på Södermalm blir alltså en slags samarbets- och resurscentral för Stockholms hemlösa och syftet är att nå ut till de som behöver det mest - med allt som de behöver i form av vård och sociala insatser.

Målgruppen är de akut hemlösa. Dit räknas de de som antingen bor på härbärgen eller ute på gatan. Det är viktigt att nå den gruppen snabbt och effektivt, säger Lisa Cadenius, ansvarig för den uppsökande verksamheten på Pelarbacken.

– Jag tänker att det absolut är ett steg i att få ner den akuta hemlösheten, få ner tiden att befinna sig i akut hemlöshet, säger Lisa Cadenius.

Max Stockman
max.stockman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".