Stockholms universitet ska länkas samman med KTH och Karolinska institutet. Foto: Bertil Ericson /Scanpix.
Stockholm

Kritik mot planerna för Albano

1:34 min

De långt framskridna planerna på att bygga Stockholms nya universitetsområde i Albano, strax norr om Roslagstull, stöter på hårt motstånd hos stadens miljövänner. Bland kritikerna finns förbundet Ekoparken.

Albanoområdet är idag en övergiven industritomt, inklämd mellan flera trafikleder, men det är också en del av Nationalstadsparken, vilket innebär att stor hänsyn måste tas om man vill bygga där. Richard Murray, ordförande i förbundet Ekoparken, anser att bygget är för stort.

– Utrymmet är begränsat. Här började man planera 40 000 kvadratmeter, då var vi med. Då sa vi att det här går att förena med att behålla spridningsvägar och att värna Haga Brunnsvikens historiska landskap. Men nu är man uppe i 150 000 kvadratmeter. Det är alltså 15 hötorgsskrapor som ska klämmas in på det här lilla området, det går inte, säger han.

Stockholms universitet är trångbott och behöver nya lokaler. Dessutom skulle det nya campusområdet rent geografiskt knyta ihop Stockholms tre stora lärosäten som idag ligger utspridda över stan: Kungliga tekniska högskolan, Karolinska institutet och Stockholms universitet Frescati.

Till det kommer också 800 studentbostäder, och för att få allt att rymmas utan att förstöra de känsliga omgivningarna måste man bygga urbant, säger Aleksander Wolodarski, arkitekt på stadsbyggnadskontoret.

– En låg och tät bebyggelse så att det blir väldigt urbant, men samtidigt väldigt känsligt för landskapet.

Drygt 30 myndigheter, föreningar och privatpersoner har lämnat sina synpunkter om förslaget. Hur stor hänsyn som arkitekterna tar till förbundet Ekoparkens invändningar är inte klart men ordföranden Richard Murray säger att de inte kommer att ge sig i första taget.

– Vi hoppas ju att man ska lyssna på oss och planera om, kommer inte det att ske... Ja, då kommer vi vara beredda att driva det här i domstolar. Det kommer att gå via miljödomstolen, överdomstolen, miljööverdomstolen, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista