Har inte tid undervisa om lag och rätt.
Stockholms län

Polisen vill inte undervisa om lag och rätt

1:49 min

Många skolor i Stockholms län vill att polisen ska undervisa i lag och rätt, men trots stor efterfrågan vill polisen oftast inte tillmötesgå skolornas önskemål. Det visar en rundringning som Radio Stockholm gjort till olika polisstationer i Stockholms län.

Men Lotta Johansson, ordförande för Kassmyraskolans föräldraföreningen i Tumba i Botkyrka har svårt att förstå polisens bristande intresse.

-- Det funkar inte, det är ingen idé, barnen lyssnar inte eller har ingen impact. Om jag hade fått det svaret då hade jag "ok, då är det ingen idé att driva det". Men jag får fortfarande någon form av svar från dem som tyder på att det skulle ha effekt men vi kan inte göra det, då känns det fel, då känns det konstigt.

Kassmyraskolan, en för- och grundskola i Tumba, har under hösten drabbats av en våg av stölder och vandalisering. När skolan dessutom råkade ut för en allvarlig misshandel ansåg många föräldrar och skolan att ett besök av polisen för lite lag- och rättsundervisning var på sin plats, särskilt för de mindre barnen.

– Vår tanke var att de här barnen är fortfarande ganska små. Uniformerad polis som kommer har en ganska stor impact, tror vi. Jag ser att behovet finns, och jag tror att det skulle ha sådan fantastisk effekt på de här små barnen som än så länge är mottagliga.

Från Botkyrkapolisen sida säger man att man saknar resurser för den här typen av verksamhet och att man också från högre ort, från länspolismästaren fått direktiv om att prioritera bort den här typen av verksamhet eftersom man inte riktigt tror på den. Ann-Kristin Gunnarsson är närpolischef i Botkyrka.

– Det finns andra sätt och det man missar med undervisning, det är den här dialogen med ungdomar, att man kan resonera och förklara vissa frågor som de har. När så många skolor vill att ni kommer och undervisar, borde inte ni på något sätt lyssna på befolkningen?

– Jo, men det vi gör då, vi försöker hitta andra vägar. Vi provar det här konceptet istället med våra satsningar med kontaktpoliser, Ge och Ta-projektet, besöka fritidsgårdar och skolor men på raster och när de är ute på gården och leker.

Baris Kayhan
baris.kayhan@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista