Många av EU-parlamentarikerna är stockholmare

Det blir en majoritet kvinnor och kraftig överrepresentation av stockholmare i den nya svenska gruppen till EU-parlamentet. Det står klart när de flesta av rösterna i parlamentsvalet nu är räknade.

Nio av de 19 svenska ledamöterna i det nya EU-parlamentet kommer från Stockholms län. Och eftersom bara drygt 20 procent av Sveriges befolkning bor här innebär det att länet blir kraftigt överrepresenterat. Stockholmarnas andel i parlamentsgruppen blir mer än dubbelt så stor som stockholmarnas andel av landets befolkning.

Stockholmscentreringen ökas av att två stockholmare har fått så många personvalskryss att de slår ut politiker från andra delar av landet som står högre upp på partiets valsedel.

De två är folkpartiets Maria Carlshamre och socialdemokraten Åsa Westlund.

Att de båda kryssats in i parlementet bidrar också till att kvinnorna för första gången är fler än männen bland de svenska EU-parlamentarikerna. Elva av nitton svenska parlamentariker är kvinnor. Förutom Maria Carlshamre och Åsa Westlund har bland andra socialdemokraternas Inger Segelström och moderaternas Charlotte Cederschiöld valts in i parlamentet.

Här följer listan över de 19 parlamentarikerna när 5100 av 6200 valdistrikt var räknade:

(m) :Charlotte Cederschiöld, Gunnar Hökmark, Anna Ibrisagic, Christopher Fjellner.

(c): Lena Ek

(fp) Cecilia Malmström, Maria Carlshamre

(kd) Anders Wijkman

(s) Inger Segelström, Åsa Westlund, Anna Hedh, Jan Andersson, Ewa Hedkvist Petersen

(v) Jonas Sjöstedt, Eva-Britt Svensson

(mp) Carl Schlyter

(Junilistan) Nils Lundgren, Lars Wohlin, Hélène Goudin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista