Stockholm

Skyddat boende för pojkar som utsatts för hedersvåld

1:28 min

Stockholms första skyddade boende för pojkar som utsatts för hedersrelaterat våld öppnas i vår. Det är det andra skyddade boendet i landet för just pojkar som utsatts.

– Vi kommer att öppna under tidig vår ett skyddat boende för pojkar och unga män och även en jourtelefon som kommer att vara tillgänglig dygnet runt och även en öppen mottagning dit man kan komma och vara anonym, berättar Annika Larsson, som är socionom och utredare på Stöd-och rådgivningscenter och skyddat boende i Stockholms stad.

Det finns flera jourtelefoner och skyddade boenden för flickor som utsatts för hedersrelaterat våld och våld i nära relationer i Stockholmsområdet. Men för pojkar har det bara funnits ett sådant skyddat boende - i Skåne.

– Pojkar är också utsatta, men man har ingen metodik för att jobba med det, ingen har någon riktig uppfattning om hur många de är och vilken hjälp de kommer att efterfråga, så att det här är ganska nytt, säger Annika Larsson.

En av orsakerna till att problemet inte uppmärksammats tidigare är att våldet mot pojkarna är mer komplext än mot flickor, enligt Annika Larsson.

– Utsattheten kan se ut på olika sätt, man kan vara utsatt själv för begränsningar och våld, man kan utsätta andra, pressas till att usätta andra, man kan vara utsatt i egenskap av partner eller utifrån sexuell läggning.

Många av pojkarna utsätts just på grund av sin relation till de utsatta flickorna.

– Pojkar figurerar i olika sammanhang runt flickorna och fokus har ju varit mycket på flickor. Samtidigt ser vi att de flickor vi har mött under åren har ju partners och pojkar dyker upp i form av pojkvänner och bröder, de finns ju också i de här sammanhangen.

Jenny Hallberg, SR International
jenny.hallberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista