Tomteboda bangård.
Solna

Arbetsmiljöproblem vid Tomteboda

Det är dålig arbetsmiljö vid bangården vid Tomteboda i Solna. Om inte arbetsmiljön blir bättre förbjuder Arbetsmiljöverket Trafikverket att upplåta bangården för tågtrafik.

Vid arbetsmiljöbverkets besök på bangården vid i Tomteboda i Solna hittade myndigheten flera brister.

Bland annat fanns det trasiga brunnslock och en växel som saknade skydd. Avsaknaden av skydd innebär att det finns risk för att fastna i växeln. Dessutom var det generellt ostädat på bangården, vilket ökar risken för olyckor, enligt Arbetsmiljöverket. Totalt pekade verket ut tio punkter som måste åtgärdas.

Det som orsakat bristerna är dåligt underhåll av bangården. Bristerna är så allvarliga enligt arbetsmiljöverket att den som arbetar på bangården både riskerar liv och hälsa.

Arbetsmiljöverket vill att bristerna ska åtgäras skyndsamt, och i inspektionsmeddelandet skriver myndigheten att Tomteboda bangård inte är lämplig för verksamhet med tågtrafik som den ser ut idag.

Senast den 31 maj ska alla punkter på bangården som fått kritik vara åtgärade.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista