Söderfjärdsskolan dit eleverna från Pålsundsskolan ska flytta. Arkivfoto: Henrik Montgomery/Scanpix.
Vaxholm

Elever vid mögelskola evakueras

1:24 min

Pålsundsskolan i Vaxholm är så svårt drabbat av mögel att den tvingas stänga. Eleverna flyttas till Söderfjärdsskolan. Det beslöt skolpolitikerna igår.

– Nu pågår ett intensivt arbete med att med att samråda och informera både elever, föräldrar och personal. Naturligtvis är det ett stort arbete vi har framför oss för att säkerställa undervisningen och kvaliten i undervisningen, säger Kerstin Gelfgren är utvecklingsledare för grundskolan i Vaxholm.

Pålsundsskolan i Vaxholm har under många år brottats med mögelproblem, men nu är lokalen utdömd av myndigheterna som en hälsofara både för elever och personal.

Barn och lärare har drabbats av astma- allergiproblem, i form av till exempel eksem, röda ögon och huvudvärk. 15 procent, alltså drygt var sjätte elev har symtom som är kopplade till inomhusmiljön, medan varannan anställd har problem.

Pålsundsskolan har 270 elever från förskoleklass till årskurs 5 och ett 50-tal anställda.

Flytten ska ske under sportlovet till Söderfjärdsskolan men för att få plats måste de som går där i årskurs 6-9 i sin tur flytta till Norrbergsskolan.

På Norrbergsskolan ska 5 tillfälliga paviljonger byggas på skolgården för att användas under våren, men från hösten behövs de inte längre då Norrbergsskolan kommer att bli en renodlad högstadieskola från 7 till 9:an.

Men vad kommer då till sist att hända med Pålsundsskolans lokaler. Ja inget är bestämt men en rivning är inte utesluten.

– De gamla lokalerna har vi inget beslut om än men de måste ju saneras och det är ju möjligt att de kommer fram till att skolan måste rivas, säger Kerstin Gelfgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista