Upphandling av tåg försenas

SL avbryter pågående upphandling av nya tunnelbanetåg eftersom anbuden som kommit är för dyra. SL ska nu se över och ändra anbudsunderlagen.

Inget av de inkomna anbuden har både uppfyllt de ställda kraven och samtidigt legat inom de ekonomiska ramarna. En översyn av förfrågningsunderlaget ska nu genomföras inför förnyad upphandling, enligt ett pressmeddelande.

– Stockholmarna behöver och kommer få fler nya moderna tunnelbanetåg. Genom ett antal strategiska vägvalsbeslut kommer vi i den omstartade upphandlingen att kunna renodla vår specifikation och därmed sänka investeringskostnaden med en fortsatt hög ambition när det gäller komforten för våra resenärer, säger SL:s vd Göran Gunnarsson i pressmeddelandet.

SL ska nu analysera vilka krav som är mest kostnadsdrivande inför en ny upphandling samt utreda vilka insatser som kan göras för att minska riskerna för ökad trängsel på Röda linjen i avvaktan på nya tåg.

I ett hemligt dokument som Svenska dagbladet tagit del av står att priset för tågen skulle bli 4,6 miljarder istället för 2,65 miljarder som det var tänkt. Leveransen av tågen riskerar att bli fördröjd två år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista