Kungliga musikhögskolan på Valhallavägen i Stockholm. Foto Scanpix

Musikhögskolan får nya lokaler efter 60 år

1:52 min

Kungliga Musikhögskolan i Stockholm kommer att få en ny byggnad till hösten 2014. Därmed är cirka 60 år av tillfälliga lokaler över. Senare idag ska Stockholms kommunstyrelse ta beslut om detaljplanen och i höst börjar bygget om allt går enligt planerna.

Skolans rektor är Johannes Johansson:

- Jag brukar ibland säga att det är en pågående skandal hur vi har det. I början av 50-talet började man bygga en ny Musikhögskola, den blev aldrig färdig. Tro eller ej, de provisoriska lösningarna från 50-talet lever vi med fortfarande. Ett provisorium i 60 år för Musikhögskolan, det är tid att ändra på det, säger Johannes Johansson.

Linn Persson är elev på Musikhögskolan sedan 1,5 år tillbaka. Denna förmiddag övar hon på sin klassiska saxofon i ett övningsrum som läcker vatten från taket. Ett av hennes önskemål, förutom fräscha lokaler, är att den nya skolbyggnaden ska erbjuda fler mötesplatser:

- Bättre plats, bättre lokaler, kanske lite fräschare lokaler och fler mötesplatser framförallt, för nu är skolan väldigt uppdelad i olika hus. Man ser knappt folk från de andra institutionerna och har inte mycket kontakt med administrationen, så jag hoppas att de sakerna blir bättre, säger Linn Persson.

Kungliga Musikhögskolan har mer än i tio år försökt få fram nya lokaler. För tre år sedan såg det ut ljust ut men så sa Länsrätten plötsligt nej för att skydda ett par gamla militärstallar i området. Nu integrerar man istället stallarna i den nya byggnaden. Tre konsertsalar och en stor entré ut mot Valhallavägen är planerad. Den skolan ska alltså bli mer tillgänglig för allmänheten säger Johannes Johansson:

- Som publik måste man vara mycket entusiastisk och mycket duktig på hitta vägen genom alla buskage och snår och småstigar som leder till fram våra nuvarande lokaler. Nu kommer vi i den nya byggnaden kunna få en fantastisk publikt entré ut mot Valhallavägen som kommer göra det mycket lättare för publiken att hitta vägen till alla våra fina konserter, säger Johannes Johansson, rektor på Kungliga Musikhögskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista