Partiledare Jimmie Åkesson och partisekreterare Björn Söder under debatten om våldsbejakande extremism. Foto: Claudio Bresciani /Scanpix.
Stockholm

Sverigedemokraterna inledde terrordebatt

1:11 min

På begäran av Sverigedemokraterna hålls idag en debatt om våldsbejakande extremism i riksdagen. Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson inledde debatten med att tala om terrordådet Stockholm den elfte december.

Jimmie Åkesson sade att dådet inte var en enskild händelse utan pekade även på de svenskar som misstänks för att planera terrordåd i Köpenhamn, och två män som dömdes för terrorförberedelse i höstas.

Han menade att debatten kring islamism hittills präglats av rädsla att säga fel saker.

– Man måste kunna diskutera, utan att slänga beskyllningar på varandra.

Justitieminister Beatrice Ask försäkrade att extremism av alla slag ska förebyggas och bekämpas.

– Sverige är ett öppet samhälle där man kan ha olika bakgrund och religiös övertygelse och leva sida vid sida, sade justitieminister Beatrice Ask.

– Det finns människor som vägrar acceptera grunden för vårt samhälle och som är beredda att skada andra för att få sin vilja igenom.

Miljöpartiets Maria Ferm varnade för att öka kontroll och övervakning i samhället.

– Om vi ger upp lite av vår frihet för att få lite mer säkerhet, så riskerar vi att förlora båda, sade hon.

Ferm varnade också för att kollektivt skuldbelägga muslimer för islamistiska terrordåd.

– Jimmie Åkesson försöker koppla den typiska bilden av en terrorist till en muslimsk man, sade hon.

Ferm uppgav att bara 0,34 procent av terrordåden i Europa utförs av islamska extremister och att det är framförallt höger- och vänsterextremister som står för det politiska våldet i Sverige.

– Det mest effektiva sättet att hindra våldsamma ideologier att få fäste är att skapa ett varmare och mer inkluderande samhälle med respekt för enskilda individer, sade hon.

TT

Fakta: Självmordsdådet

Säpo misstänker att självmordsbombaren hade medhjälpare. Foto: Scanpix.

Taimour Abdulwahab sprängde sig till döds i centrala Stockholm lördagen den 11 december 2010.

Säpo rubricerar händelsen som terroristbrott. Utredarna tror att han var på väg mot en större folkmassa och att han av misstag utlöste sprängladdningen.

Strax före dådet skickade Abdulwahab ett hotmejl till Säpo och TT där han bland annat talade om att det var "dags att slå till".

Abdulwahab föddes 1981 i Irak och kom till Sverige och Tranås i början av 1990-talet. Efter studenten 2001 flyttade han till Luton i Storbritannien för att studera sjukgymnastik. Han var gift och hade tre barn.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista