Barn med Downs syndrom lär sig spela handboll i Botkyrka. Arkivfoto: Scanpix.
Länet

Många utvecklingsstörda motionerar för lite

1:21 min

Många barn och ungdomar med utvecklingsstörning motionerar inte alls. Mindre än var femte är med i en idrottsförening, visar en undersökning bland ungdomar i bland annat Stockholm, Haninge och Tyresö.

Undersökningen har gjorts av idrottsförvaltningen och Stockholms universitet och omfattar cirka 800 ungdomar i fyra kommuner.

Kommunerna har undersökt hur vanligt det är att unga mellan 10 och 20 år i som går i särskolan i fyra olika kommuner – Stockholm, Jönköping, Haninge och Tyresö, är med i en idrottsförening, och hur fysiskt aktiva de är.

Enligt författarna är resultaten nedslående: Ungdomar med utvecklingsstörning ägnar sig totalt sett betydligt mindre åt motion än vad övriga ungdomar gör.

Cirka 65 procent, ungefär två tredjedelar, av de med utvecklingsstörning är fysiskt inaktiva. Det är dubbelt så många som bland övriga ungdomar.

Mindre än var femte som har en utvecklingsstörning är med i en idrottsförening.

Detta trots att de fyra kommunerna sedan några år satsar extra på att stimulera ungdomar att gå med i en idrottsförening, och även att få föreningarna att arbeta hårdare för att locka ungdomar med utvecklingsstörning.

Rapportförfattarna går igenom olika tänkbara hinder som gör att unga med utvecklingsstörning inte motionerar i lika hög grad som andra. Det kan vara att de har färre förebilder när det gäller motion, problem för dem att klara resan till aktiviteten själva eller att föräldrarna inte orkar stimulera dem i samma grad som föräldrar till andra ungdomar.

Författarna pekar på att det behövs stora insatser för att stimulera ungdomarna, och att det inte räcker att räkna med idrottsföreningarna.

Eva Toivonen
eva.toivonen@sr.se

Särskolebarns motionsvanor

Rapporten heter "Idrott och motion bland ungdomar i särskolan", huvudförfattare Ulf Blomdahl, forskningsledare vid idrottsförvaltningen i Stockholm och Stig Elofsson, fil.dr. i statistik och docent i socialt arbete vid Stockholms universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista