Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårt nå nollvision för vräkningar av barn

Publicerat onsdag 26 januari 2011 kl 15.16
"Hoppas att vi ska komma ner i siffror successivt"
1:55 min
Bättre samarbete mellan kronofogde och kommun kan förhindra vräkningar.

Trots att regeringen har som mål att inga barn ska vräkas ur sitt hem, ökade förra året antalet barn som drabbades. Barn- och äldreminister Maria Larsson är osäker på när nollvisionen verkligen kan uppnås.

I Stockholms län berördes förra året 122 barn av vräkning ur sina hem, en ökning med 13 procent jämfört med året innan. Samira Lindgren och hennes fyra barn tillhör de som drabbats.

– Jag kunde aldrig ens tänka mig att något sådant här skulle hända. Det har varit min värsta mardröm, säger Samira Lindgren.

Barnen reagerade starkt, framförallt de två äldsta, berättar Samira.

– Flickan tog tag i porten och ville inte släppa. Vi fick dra loss henne för att få in henne i taxin. Det var fruktansvärt.

Samiras fyra barn blev fyra pinnar i statistiken för 2010 - fyra av de sammanlagt 632 barn som vräktes förra året - trots ambitionen sedan flera år tillbaka är att inga barn ska vräkas, överhuvudtaget.

Målet har regeringen haft sedan 2007, ändå ökade vräkningarna förra året.

Enligt barn- och äldreminister Maria Larsson visar statistiken att det är stora skillnader mellan olika kommuner. De kommuner som jobbar tillsammans med kronofogdemyndigheten och hyresvärdar har bättre förutsättningar att förhindra vräkningar.

Enligt Maria Larsson ska en utredning titta på hur de kommuner som lyckats bra jobbar, för att kunna komma med rekommendationer till övriga. Att vissa kommuner behöver ta ett större ansvar är klart, säger hon.

– I nästan hälften av Sveriges kommuner vräks inga barn, men i en del kommuner vräks många. Kommunerna jobbar på olika sätt.

Lagstiftning har också diskuterats, men att förbjuda vräkning av barnfamiljer kan vara vanskligt, säger Maria Larsson.

– Det finns också de som säger emot och säger, då kommer de inte att få hyreskontrakt över huvud taget om man riskerar att de inte klarar hyran. Det vill jag naturligtvis inte uppnå, så det gäller att hitta en framkomlig väg i den här problematiken.

Och när tror du att ni når det här målet då med noll vräkta barnfamiljer?

– Ja, jag hoppas att vi ska komma ner i siffror successivt.

Ska du ge oss ett årtal?

– Nej, årtal är alltid farligt och vanskligt att ge, men det ligger några år framåt i tiden naturligtvis.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Håkan Widman, P1 Morgon
hakan.widman@sr.se

Klas Wolf-Watz, P1 Morgon
klas.wolf-watz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".