Även äldre kvinnor misshandlas av sina män. Arkivfoto: Erik Mårtensson /Scanpix.
Länet

Mörkertal bland våldsutsatta äldre kvinnor

1:34 min

Våld mot äldre kvinnor upptäcks sällan och få kvinnor får hjälp. Därför ska Länsstyrelsen i år utbilda 600 personer som arbetar inom äldrevården och lära dem se signaler på när kvinnor utsätts för våld och kränkningar i sina hem.

Josefin Grände, sakkunnig med lång erfarenhet av arbete med våldsutsatta kvinnor, säger att våldet mot kvinnor inte försvinner bara för att man blir äldre.

– Han kan till exempel rycka henne i håret, nypa henne, ta till ett köksföremål och drämma till med.

Det finns inte mycket forskning om våld när det gäller äldre kvinnor, men i en mindre studie gjord i Umeå bland kvinnor mellan 65 och 80 år svarade 16 procent att de utsatts för våld efter 65 års ålder.

Oftast är det sambo eller make som är gärningsman, men eftersom många äldre bor på servicehus eller äldreboenden våldet också komma från andra boende. Det handlar inte bara om fysiskt våld utan också om kränkningar och trakasserier.

Josefin Grände berättar om en dement man som utsatte både personal och boende kvinnor för sexuella trakasserier på ett boendet där hon tidigare jobbade.

– Jag som personal kunde ju gå hem därifrån, men kvinnorna på det här boende fick ju leva med det är i sitt eget hem och vara ständigt på sin vakt. Det här med att man ser lite mellan fingrarna på äldreboenden är något vi inte ska acceptera, säger hon.

Nu ska människor som arbetar med äldre få utbildning för att kunna upptäcka signaler på när äldre kvinnor utsätts för våld.

– Vi hoppas att vi har utbildat 600 personer innan året är slut, sedan får vi se hur det faller ut, säger Birgitta Vigil vid Länsstyrelsen i Stockholm.

Ylva Bogegård
ylva.bogegard@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista