Vägverket tar över trängselupphandling

Försöket med trängselskatt i Stockholm kommer inte att försenas ytterligare. Den bedömningen gör nu finansborgarrådet Annika Billström. 
 

I går röstade riksdagen igenom lagen om trängselskatt.

Men samtidigt har kammarrätten slagit fast att Stockholms stads beslut om upphandling var olagligt. Men enligt Annika Billström behöver upphandlingen av den nödvändiga tekniken inte göras om

-Vi ser att kommunen inte hade kompetensen att upphandla. Så snabbt vi kan rättar vi till det och överlämnar upphandlingen till Vägverket. På det sättet ska vi inte tappa någon tid, utan kunna starta försöket som beslutat den 12 juni nästa år.

I förra veckan ville finansborgarrådet Annika Billström inte kommentera kammarrättens dom. Men nu tycks juristerna på regeringskansliet och i Stockholms stad ha hittat en lösning, och Annika Billström menar att förberedelserna förtsätter utan försening.

På tisdag tar kommunfullmäktige i Stockholm beslutet att lämna över den pågående upphandlingen av tekniken för trängselavgiftsförsöket till Vägverket, som sedan slutför den. Enligt juristerna är detta helt förenligt med kammarrättsdomen, säger Billström. 

-Vi har en klausul i vårt avtal just att en annan part kan komma att ta över upphandlingarna. Sen har ju Vägverket funnits med under hela vårt upphandlingsarbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista