Kulturhuset i Stockholm.
Stockholm

Unga får eget bibliotek

0:58 min

Om en månad öppnar ett mycket speciellt bibliotek i Kulturhuset i Stockholm. Biblioteket Tiotretton är till för just personer mellan 10 och 13 år och enligt ansvariga är det världens första bibliotek i sitt slag.

– För mig är det oerhört viktigt med dessa unga människor som känner att språket är inte för mig. Man lägger av att läsa böcker, man hatar böcker så det här är faktiskt världen första bibliotek för dem som hatar böcker. Det är en av dom roligaste grejerna att se, hur man kan få en person som känner att jag kan inte läsa, jag ska inte hålla på med det, att få gå in i världen av berättelser och ta makten över språket. Har man språk har man makt, säger Katti Hoflin, chef för Tiotretton.

Tiotretton öppnar i februari på Kulturhuset för alla mellan 10 och 13 år. Förutom massor av böcker kommer det även att finnas datorer, inspelningsstudio, medielabb, symaskiner och skådespel. Resten är upp till barnen och ungdomarna.

De unga har fått vara med och bestämma hur Tiotretton ska se ut, både när det gäller miljön och dem som jobbar där, berättar Katti Hoflin.

– Det är väldigt viktigt, kanske det viktigaste, vilka människor som jobbar här. Och det viktigaste som barnen uttryckte var att det skulle finnas vuxna som hade tid, säger Katti Hoflin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista