Höga halter uppmätta i barngröt.

Barnmat med farliga ämnen

Modersmjölksersättning och barngröt kan innehålla höga halter mangan, arsenik och kadmium, och enligt Livsmedelsverket är det allvarligt att barnmaten innehåller så höga halter men att det inte är klarlagt om och hur det kan ge påverka hälsan.

Undersökningen är gjord av Institutet för miljömedicin (IMM) på Karolinska Institutet i Solna

Bland modersmjölksersättningarna fann man höga halter mangan i produkter som är riktade till barn med speciella behov, framför allt allergiska barn.

I barngröten var det främst mangan, kadmium och arsenik, särskilt i de risbaserade produkterna, som skulle kunna vara ett problem.

– Det är allvarligt om produkter för spädbarn innehåller höga halter arsenik, kadmium och mangan. Ett barn som livnär sig på modersmjölksersättningar med de här halterna mangan kan få i sig mer än det så kallade tolerabla dagliga intaget. I dagsläget vet vi inte om det kan ge negativa hälsoeffekter, det behöver utredas vidare. Tills vidare råder vi därför föräldrar att i samråd med sin dietist eller läkare välja ersättningar med låga halter mangan, säger Emma Halldin Ankarberg, Livsmedelsverket.

För närvarande finns inget gränsvärde varken för arsenik eller mangan i livsmedel, däremot finns gränsvärden för ämnena i dricksvatten. EU-kommissionen har dock uppmärksammat problemet med arsenik och arbetet med att ta fram ett gränsvärde har inletts.

De höga halterna kan dels bero på den råvara produkten är gjord av, dels på grund av att vissa produkter berikas med mangan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista