Den som pendlar långt varje dag kan få problem med hälsan. Foto: Ingvar Karmhed /SvD /Scanpix.
Länet

Långpendlare riskerar hälsan

1:12 min

Det är många invånare i Stockholms län som riskerar hälsan när de pendlar till jobbet och sitter mer än en timme på bussen, tåget eller i bilen. En ny studie visar att långpendlare har sämre hälsa än andra, rapporterar P1 Morgon.

Framför allt är sömnsvårigheter och stress vanligt bland långpendlarna, säger Kristina Jakobsson, som är överläkare och forskare vid Lunds universitet, där studien gjorts.

– Det handlar om att när den totala arbetsdagen blir lång, då påverkas vi också av det negativt.

Forskarna har gjort en undersökning i Skåne, där de frågat pendlare om hur lång tid det tog för dem att ta sig till jobbet, hur de tog sig dit och hur deras hälsa var.

– Med en ökande tid till jobbet så var det också vanligare att man klagade över sömnsvårigheter och andra mindre välbefinnande saker, säger Kristina Jakobsson.

När människor färdas långa sträckor till sitt arbete behöver också ansvariga känna till vad det kan få för följder, säger hon.

– Med den här utvecklingen så behöver man också som samhällsplanerare veta vad det får för konsekvenser för de människor som förväntas pendla. Och där har vi inte ett tillräckligt bra kunskapsunderlag skulle jag vilja säga, säger Kristina Jakobsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista