"Det var väl gult", säger många.

Skärpt bevakning av rödljuskörningar

Sju körde mot rött på en timme
1:42 min

Trafikpolisen skärper från och med den här veckan kontrollerna på en rad platser. Det gäller bland annat kollektivkörfält och korsningar där det är vanligt att bilister kör mot rött.

Göran Bolinder är chef för trafikenheten vid Stockholmspolisen och berättar om satsningen.

– Tillsammans med Trafikverket och SL har vi lokaliserat de platser som de upplever som mest problem för kollektivtrafiken och för våra stockholmare att komma fram, säger han.

Hur stort är problemet?

– Det beror på vilken korsning vi är i. Den här korsningen till exempel stod vi en timme igår, då var det sju stycken som körde mot rött.

Göran Bolinder befinner sig vid korsningen Valhallavägen-Odengatan i Stockholm, en korsning där mycket trafik passerar.

Polisen skärper från och med nu och under resten av året kontrollerna vid ett 20-talplatser där det är vanligt att det blir problem i trafiken i länet. Dit hör just korsningar där det ofta sker rödljuskörningar, bussgator och terminaler, och platser där privatbilister ofta buskör i kollektivtrafikfälten. När sådant sker orsakar det problem för kollektivtrafiken, med förseningar och trafikstockningar som följd, säger Göran Bolinder.

Den som kör mot rött riskerar 3 000 kronor i böter och indraget körkort. Den som kör i kollektivtrafikfält får behålla körkortet, men riskerar böter.

Och när det gäller körningar mot rött har Göran Bolinder hört många olika ursäkter. Den vanligaste lyder:

– Det var väl gult, säger Göran Bolinder.

Är annars köra mot rött den vanligaste förseelsen vi gör?

– Hastigheten är väl absolut vanligaste företeelsen. Men tyvärr om vi tittar på innerstan på många ställen, så är det tyvärr alltför vanligt med rödkörningar. Men även då att köra i busskörfälten och ignorera stopplikten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".