Vårdpersonal ska utbildas. Arkivfoto.

Utbildning ska stoppa våld mot äldre kvinnor

1:33 min

Under våren drar en stor utbildningssatsning igång bland stockholms äldrevårdspersonal. Det handlar om att lära sig att upptäcka och stoppa våld mot äldre kvinnor. Lotta Burenius, äldreombudsman i Stockholms stad, tror att det finns ett stort mörkertal när det gäller våld mot äldre.

Själv får Lotta Burenius väldigt sällan samtal från drabbade:

- När någon ringer mig direkt så är det ju sällsynt att man tar upp att man är utsatt för våld, men däremot så händer det ju att jag i ett samtal med en äldre person eller anhöriga förstår att det finns risk eller rädsla för kränkningar eller missförhållanden.

Det finns inte mycket forskning gjord kring våld mot äldre kvinnor, men i en mindre studie som gjorts i Umeå konstaterar forskarna att det är svårt att upptäcka eftersom frågan är så tabubelagd. Många kvinnor ha levt med våld under lång tid och det ska mycket till att de som äldre avslöjar vad de fått utstå. Josefin Grände är sakkunnig på Länsstyrelsen och har lång erfarenhet av arbete med våldsutsatta kvinnor:

- Naturligtvis är det så att även äldre kan vara både elaka och våldsamma så väldet är fullt möjligt även om man inte är fysiskt stark längre, säger Josefin Grände

Men våld mot äldre kvinnor behöver inte bara handla om våld i en parrelation, det kan lika gärna handla om anhöriga, barn, som är våldsamma mot sina gamla föräldrar för att komma åt deras pengar eller mediciner för att klara ett missbruk till exempel.

I en stor utbildningssatsning ska nu personalen inom Stockholms äldreomsorg få lära sig att se vad som kan tyda på på att en kvinna utsatts för våld och kränkningar och vad man som personal kan göra för att hjälpa kvinnan.

Lotta Burenius, äldreombudsman i Stockholms stad hoppas att utbildningen ska leda till att fler utsatta får hjälp:

- Det viktiga är ju att vi får en ögonöppnare så att vi förstår, har man blivit misshandlad i 40 år så upphör ju inte det vid 65, säger Lotta Burenius.

Anna.Bjorkman@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista