1 av 2
Krossade fönsterrutor har varit en vanlig syn på många skolor de senaste åren. Foto: Scanpix.
2 av 2
Klottersanering och lagade fönster är det som kostat mest. Foto: Scanpix.
Stockholm

Mindre skadegörelse i skolorna

1:27 min

Kostnaderna för skadegörelse vid Stockholms skolor minskade under 2010 med en tredjedel, och det för tredje året i rad. En av de skolor som lyckats bäst är Hagsätraskolan. 2009 kostade skadegörelsen där 400 000 kronor, ifjol bara 100 000.

– Ja den stora förändringen är ju faktiskt måndagsmorgnar, när vi kommer hit och fönstren är hela. Det har varit jätteskönt och jättekul att för våra elever att kunna starta upp sina lektioner på morgonen utan att behöva vänta en stund för att man behöver plocka upp en massa glasskärvor, säger skolans rektor Monica Söderlund.

Just de krossade fönsterrutorna har varit ett problem, berättar Monica Söderberg. I slutet av 2009 var därför Hagsätraskolan en av 48 skolor i Stockholm som fick värmekameror installerade av det kommunala bolaget SISAB.

Monica Söderberg tror att värmekamerorna och ökad bevakning under kvällar och helger kan förklara den minskade skadegörelsen. Men också att det från elevernas håll har skett ett ökat ansvarstagande.

Mariam går i årskurs åtta på Hagsätraskolan och är med i elevrådet. Det här är frågor de under det senaste året har jobbat med, bland annat genom att skapa en öppnare dialog.

– I klasserna kan de säga vad som är dåligt i skolan, så kan vi ta upp det på elevrådet och försöka fixa det. Till exempel prata med rektorn eller vaktmästaren, säger hon.

Var det mycket skadegörelse förut?

– Ja, det var det. Men nu har det förbättras. Vi vill att vår skola ska utvecklas. Den senaste tiden har mycket pengar gått till skadegörelse och då kan vår skola inte köpa in andra grejer. Och det har eleverna förstått och de vill inte förstöra skolan längre utan göra det bästa för skolan, säger Mariam, som går på Hagsätraskolan.

Hugo Lavett
hugo.lavett@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista