Höga trängselböter kvar minst ett år till

Många upprörs av den höga straffavgiften för trängselskatten
1:47 min

Den som missar att betala trängselskatten i Stockholm drabbas ju av 500 kronor i straffböter, något som många - till och med regeringen - anser är en orimligt hög nivå. Men trots protester från allt fler håll lär det dröja länge innan tilläggsavgiften sänks. Tidigast nästa år kan det ske.

Den höga påminnelseavgiften på 500 kronor infördes 2008, och redan året efter sommaren 2009, konstaterade regeringen att avgiften var orimligt hög. I synnerhet som det inte sällan drabbade bilister som missat att betala in ett i sammanhanget mycket lågt belopp på 10 eller 15 kronor.

Regeringen föreslog därför återgång till de gamla reglerna, där påminnelseavgiften var väsentligt lägre för den som inte betalade inom 30 dagar. 100 kronor, i stället för 500, ansågs som en mer rimlig nivå. Men förändringen dröjer. Hur länge är det ingen som vet.

Samtidigt som frågan drar ut spå tiden, fortsätter tilläggsavgifterna att strömma till Transportstyrelsen, som administrerar trängselskatten. Och att det är en god inkomstkälla för staten - det råder det ingen tvekan om. Förra året drabbades omkring 4 procent av alla ut- eller inpasserande bilister, eller totalt 240 000 stycken av extraavgiften på 500 kronor.

Det innebar att statskassan fick in över 100 miljoner kronor. Året dessförinnan bötfälldes ännu fler. Om det nånsin blir nån sänkning av straffaviften - och i så fall när - är alltså än så länge oklart.

Sedan sommaren 2006 har frågan legat på finansdepartementets bord. Och där lär den ligga ett bra tag till.  Enligt Jan Larsson, ämnesråd vid finansdepartementet, så är senaste beskedet att tilläggsavgiften ska  behandlas samtidigt som andra frågetecken kring trängselskatten, exempelvis som hur utlandsregistrerade bilar ska behandlas, blir utredda en gång för alla.

Som det ser ut nu kommer frågan att tas upp i en proposition först någon gång i höst - och beslut i riksdagen blir det i så fall knappast förrän nån gång 2012.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".