1 av 2
Resterna från ett fartyg med sydd bordläggning. Foto: Jens Lindström/ Scanpix
2 av 2
Jim Hansson visar märken efter "stygnen" i virket. Foto: Filip Stiller /Radio Stockholm.
Stockholm

Unikt skeppsfynd troligen byggt i Stockholm

Vraket som hittades vid kajen utanför Grand Hotel i Stockholm är ett fartyg från 1600-talet. Experterna förbryllas nu av att fartyget verkar vara byggt i Stockholmsområdet med en byggteknik som aldrig tidigare påträffats i våra vatten.

– Det här är första gången när vi verkligen kan säga att virket kommer från 1630-talet och är hugget i Stockholmstrakten, säger marinarkeolog Jim Hansson.

Virket är rejält kraftigt, troligtvis från ett stort fartyg, det plaskar ordentligt när Jim Hansson tar fram en stor virkesbit ur den lilla vattenbassängen som delarna ligger i.

Det märkliga med vraket är att fartyget, istället för att vara sammanfogat med spik, faktiskt har sytts ihop.

– Ja, det är väldigt speciellt faktiskt. Det är alltså trädrötter som man ser i skarvarna mellan bordläggningsplankorna som man har sytt med. Traditionellt använde man istället nitar, säger Jim Hansson.

Varför trodde ni inte att virket skulle komma från Stockholm från början?

– Tekniken finns väldokumenterad i Ryssland, men inte här. Där vet vi att det användes under 15- 16- 17- och 1800-talen, säger Jim Hansson.

– Det är inte så ofta man som arkeolog får vara med om att hitta ett så här unikt fynd. Alla har blivit väldigt engagerade och sugna på att hjälpa till. Det finns så lite material, skriftligt om de här grejerna, och det arkeologiska materialet är nästan obefintligt. Därför är det sporrande och kul att få vara med och dokumentera en sån här lämning, avslutar Jim Hansson.

Filip Stiller
filip.stiller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista