Förstärker bevakningen i Södertälje.
Södertälje

Södertäljepolisen utökar helgbevakning

Extra poliser och volontärer på gatorna
1:36 min

Ikväll inleder Södertäljepolisen tillsammans med brandkår och socialtjänst en satsning på att öka tryggheten och minska våldsbrotten i centrum, i anslutning till helger.

– Vi kommer att vara ute med sex extra poliser utöver ordinarie resurser. Sedan kommer vi att ha polisens volontärer också, som går runt, pratar med folk, stämmer av, kollar läget. Ju mer vi syns ute, det har en direkt påverkan på våldet, säger polisinspektör Per Karlsson, som också är insatsledare.

Att öka synligheten på utsatta platser, så kallade hotspots, har prövats med framgång vid Stureplan och Medborgarplatsen.

I Södertälje kommer polisen att satsa särskilt på att begränsa alkoholkonsumtionen. Bland annat kommer man att utbilda krögare så att de blir bättre på att avvisa och att inte servera berusade gäster.

Om poliserna träffar på av onyktra barn och ungdomar kommer de att kontakta föräldrarna och boka in ett möte.

En ny metod polisen också vill pröva är att kontakta och försöka återkoppla till de personer som på olika sätt har misskött sig under helgen.

– Det innebär att när du stör den allmänna ordningen; det kan vara mot polisen eller mot allmänheten - du är elak, du lyssnar inte på tilltal, du gör inte som du blir tillsagd helt enkelt - de människorna kommer vi att ringa upp sedan, efter helgen, på tisdagen eller onsdagen och föra en dialog med dem. Hur vi ser på saken, hur de ser på saken - i nyktert tillstånd, säger Per Karlsson.

Per Shapiro
per.shapiro@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".