Stockholm

Socialstyrelsen kritiserar gruppboende i Akalla

Gruppboende i Akalla får kritik av socialstyrelsen
1:36 min

Ett gruppboende för psykiskt funktionshindrade i Akalla i nordvästra Stockholm får omfattande kritik av Socialstyrelsen. Boendet granskades sedan upprepade klagomål kommit in från både personal och anhöriga.

– Man har inte säkerställt att alla får ett mål mat mitt på dagen. Det brister i social samvaro och de boende säger att de inte känner sig trygga med att de kan få kontakt med personal när de behöver, säger Sofia Urby Engren, inspektör på Socialstyrelsen.

Akalla gruppboende startade 1995 i samband med psykiatrireformen, då patienterna skulle flytta ut från vårdinstitutionerna till egna boenden. Gruppboendet består av fyra av våningsplan i ett höghus från miljonprogrammet och i juni när tillsynen gjordes, fanns där 35 boende.

Men sedan dess har stadsdelen infört intagningsstopp och nu bor 28 personer i gruppboendet. Anna Lundin som är enhetschef för Akalla gruppboende, medger att det varit problem under en längre tid, men att man nu är i full gång med ett större förändringsarbete:

– Från mitten av december har personalen gått över till ett annat schema och det blir fler personal på plats under dagtid så att den här gemenskapen får ett annat utrymme helt enkelt, säger Anna Lundin.

Psykiskt funktionshindrade har ofta svårt göra sig hörda, och för tre år sedan beslutade regeringen att granska hur det ser ut i landet , något som bland annat gjorde att bristerna i Akalla avslöjades.

– Det är ju ingen stark målgrupp som protesterar och gör sin röst hörd, säger Sofia Urby Engren, inspektör på Socialstyrelsen

Anna Björkman

Anna.Bjorkman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".