Nynäshamn

Färre barn vräks i Nynäshamn

I Nynäshamn minskar antalet barn som vräks
1:19 min

Alltfler barn vräks från sina hem. I hela Stockholms län berördes förra året 122 barn av vräkning, en ökning med 13 procent jämfört med året innan. Men det finns undantag. I Nynäshamn har vräkningarna minskat kraftigt, efter att hyresvärdar börjat samarbeta med kommunens socialtjänst.

– Vi hade tyvärr en del som blev vräkta från sina bostäder, och då anställde vi en person på socialförvaltningen. Så fort någon blir efter med sin hyra då vet fastighetsägaren vem de ska vända sig till på kommunen och den personen sköter sen alla kontakter. På det här sättet har vi kunnat minska antalet verkställda veräkningar med 70-80 procent, säger Anna Ljungdell, socialdemokratiskt kommunalråd i Nynäshamn.

Metoden har använts i två år, och resultatet så här långt är över all förväntan så här långt, enligt Anna Ljungdell. Både privata och allmännyttiga hyresvärdar kan jobba ihop med kommunens socialförvaltning, där en enda person är kontaktperson dit drabbade fastighetsägare kan vända sig. Kontaktpersonen fungerar sen som en spindel i nätet, och pratar både med den skuldsatte hyresgästen, hyresvärden och kronofogden.

År 2008 hotades med vräkning i 45 fall, och sammanlagt 24 barn berördes. Av dessa vlev 19 fall, alltså nästan vartannat, verklighet och nio barn miste sitt hem.

Förra året var bilden en annan. Visserligen ansöktes om vräkning i 49 fall, alltså något fler än två år tidigare – men av dessa vräkningar verkställdes bara fyra, och två barn berördes.

En direkt följd av det nya arbetssättet, som mycket väl kan fungera också i andra kommuner, enligt Anna Ljungdell:

– Absolut, och det är också därför som vi gärna berättar om att det inte behöver vara så komplicerat, det behövs inga stor åthävor.

– Jobba strukturerat, med god vilja och lita på att alla involeberade verkligen vill komma åt det här problemet. Då går det också att lösa, säger Anna Ljungdell (s).

Ulf Bungerfeldt

ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".