Matavfall kan återvinnas och bli biogas. Arkivfoto: Claus Gertsen/Scanpix.

Matavfall återvinns ej

"Frågan är extremt misskött"
1:47 min

Det är få kommuner i länet som återvinner matavfall och gör biogas av det. Det visar en granskning som Sveriges Radio har gjort. I Stockholms län är det bara nio av länets tjugosex kommuner som samlar in hushållsavfall. Stockholm är en av dom, men trots det är naturskyddsföreningen kritisk.

– Det var jag inte medveten om. Menar du alltså att de skulle komma och hämta mitt matavfall i mitt hus om jag ensam i detta hus skulle önska det?, säger en Stockholmare.

Riktigt så enkelt är det kanske inte. Men vi erbjuder tjänsten sen får vi titta på plats hur vi ska lösa det, hälsar Johanna Nilsson på Trafikkontorets avdelning för avfall. Matavfall som går till att producera biogas.

Trots att tjänsten erbjuds är Svante Axelsson, generalsekreterare för Svenska naturskyddsföreningen, kritisk till stans insamling av matavfall.

– Det är ju ganska pinsamt att se, i Stockholm inte minst, som har misskött den här frågan extremt mycket. Här har man långa köer till biogasmackarna, man får inte fram biogas i rätt mängd. Samtidigt som man skulle kunna få fram jättemycket biogas om man gör som andra kommuner, genom att hantera matavfallet, säger Svante Axelsson, generalsekreterare för Svenska naturskyddsföreningen.

En kommun som släpar efter är länets tredje största, Nacka kommun. De har varken insamling av matavfall från flerbostadshus, villor eller storkök.

Varför Nacka är en av sex kommuner i länet som inte samlar in har flera anledningar. Det tar tid. Det ska upphandlas, informeras och mogna. Jenny Andersson, avfallshanterare på Nacka kommun, menar att det finns ett politiskt intresse och nu till sommaren ska de börja.

Hugo Lavett
hugo.lavett@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".