Mannen klättrade in genom kvinnornas fönster. Arkivfoto: Elizabeth Dalziel /Scanpix.
Solna

Stark bevisning mot våldtäktsdömd i Solna

Fingeravtryck från mannen på brottsplats
1:02 min

Den 28-årige man som i dömts för flera våldtäkter i Solna hävdar att han inte minns vad han gjort, men bevisningen mot honom är stark, anser tingsrätten. Det framkommer i tingsrättsdomen som blev offentlig i dag. Sedan tidigare är det känt att han döms till sju års fängelse.

Två av våldtäkterna inträffade i somras. Då tog sig mannen in genom kvinnornas fönster medan de låg och sov. Ett par månader senare överfölls och våldtogs en tredje kvinna utomhus i stadsdelen Haga Norra.

Vid flera andra tillfällen ska han ha försökt klättra in till ytterligare minst två kvinnor i Solna.

Jakten på serievåldtäktsmannen fick stor uppmärksamhet i media, och i början av november kunde mannen gripas.

I förra veckan dömdes han till sju års fängelse, men han har själv varken förnekat eller erkänt de tre våldtäkterna. Han kommer helt enkelt inte ihåg vad hänt, enligt domen, och har därför hävdat att han i alla fall inte begått något brott med uppsåt.

Men Solna tingsrätt gör en annan bedömning. Vid en av våldtäker försökte 28-åringen dölja sitt utseende och ändra sitt sätt att prata, vilket talar för att han visst var medveten om vad han gjorde. Att han saknar minne är snarare en följd av att han var kraftigt berusad, skriver rätten i domen som alltså blev offentlig först idag.

I domen framgår också att det inte råder några som helst tvivel om att 28-åringen är gäringsmannen. Förutom fingeravtryck på fönsterkarmar hittade polisen även sperma från mannen vid flera av brottsplatserna.

Mannens försvarare Lars Hurtig har ännu inte tagit del av domen, men säger till Radio Stockholm att påföljden är häpnadsväckande.

– Sju års fängelse för tre våldtäkter av normalgraden är något av ett inofficiellt världsrekord, säger Lars Hurtig. Jag påstår, utan att skämmas för mycket, att inget våld alls användes. En pikant detalj är att gärningsmannen till och med frågade en av målsägande om hon tyckte att det var skönt.

– Stalltipset är att påföljdsdelen kommer att överklagas, fortsätter Lars Hurtig.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".