1 av 2
Vården av Anna Lindh har ifrågasatts. Denna bild är ett montage. Arkivfoto: Scanpix.
2 av 2
Chefläkare Stefan Engqvist lättad.
Solna

Inga misstag när Anna Lindh vårdades

"Beskedet kommer som en lättnad"
0:58 min

Inga misstag begicks när förra utrikesministern Anna Lindh vårdades och avled på Karolinska sjukhuset efter knivdådet i september 2003. Det konstaterar Socialstyrelsen efter att ha låtit oberoende experter granska fallet.

Granskningen startades i höstas efter att TV4:s samhällsprogram Kalla Fakta publicerat uppgifter om att fel operationsmetod användes när Anna Lindh vårdades på Karolinska i Solna.

Anna Lindh dog på operationsbordet men hennes liv hade gått att rädda, hävdade bland andra en amerikansk professor.

Men efter att tre specialister nu granskat journalhandlingarna och intervjuat de personer som var i tjänst när händelsen inträffade, natten mellan den 10 och 11 september 2003, har inga fel upptäckts.

Anna Lindh omhändertogs snabbt av ett traumateam när hon kom till sjukhuset, konstaterar Socialstyrelsen. Personalen försökte stoppa blödningen i buken genom så kallad damage control, om än förgäves. Blödningen var helt enkelt för kraftig.

Att lägga patienten i konstgjord lunga, ecmo, hann aldrig bli aktuellt eftersom Anna Lindhs blod var väl syresatt hela tiden, fram till hennes sista minuter i livet och då var hon ändå bortom all räddning.

Stefan Engqvist, chefläkare på Karolinska universitetssjukhuset, är idag nöjd med beskedet. Han säger till TT att det kommer som en lättnad – inte minst för alla som var i tjänst det dygnet och som kämpade för att rädda utrikesministerns liv.

Mordet på Anna Lindh

Ljusen lyser för Anna Lindh i Stockholms Stadshus under minneshögtiden den 19:e september 2003. Arkivfoto: Scanpix.
  • Den 10 september 2003 överfölls och knivskars Anna Lindh inne på varuhuset NK i Stockholm vid 16-tiden den 10 september 2003.
  • Hon var vid fullt medvetande strax efter händelsen och enligt polisens första rapporter så var hon inte så värst illa däran.
  • Hon fördes till Karolinska sjukhuset i Solna där hon lades på operationsbordet.
  • Stora blodförluster på grund av inre blödningar medförde att hennes liv inte gick att rädda och Anna Lindh avled klockan 5.29 morgonen därpå.

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".