Kommande arbetskraftsbrist kan öppna dörrar. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Länet

Utlandsföddas kompetens ska tas till vara

Arbetsgivares attityder behöver ändras
1:51 min

Nu inleds den största satsningen hittills på att minska arbetslösheten bland utrikes födda personer i länet. Av nästan 70 000 arbetslösa är nästan hälften födda utanför Sverige. Enligt Arbetsförmedlingen beror detta i hög grad på många arbetsgivares attityd.

Vi ser att två tredjedelar av de utrikesfödda i Stockholms län, det motsvarar tjugotusen personer, är arbetslösa men har gymnasie- och högskoleutbildning. Samtidigt har vi många arbetsgivare som säger att de behöver arbetskraft. Det finns då uppenbarligen arbetskraft att tillgå, säger generaldirektör Angeles Bermudez-Svanqvist. Det handlar i så fall snarare om attityd.

Det är alltså för att möta kommande arbetskraftbrist de närmaste åren när massor av fyrtiotalister går i pension, och för att ta tillvara den kompetens i form av mycket välutbildade personer födda utanför Sverige som en lång rad organisationer och myndigheter nu går ihop i kampanjen Anställ kompetensen. Enligt de ansvariga är det här den största och bredaste satsningen i sitt slag hittills.

Noteras bör dock att det inte är något nytt problem. Tvärtom har det länge varit nästan löjligt trögt att få svenska arbetsgivare att anställa personer med utländsk bakgrund. Men det finns undantag. Ett är bygg- och entreprenadföretaget Dipart som redan för flera år sedan började aktivt satsa på mångkultur, berättar personalchefen Mats Hoffman

– Ja, som företag måste vi ställa oss frågan vilket ansvar vi har.

Men visst var det ett medvetet steg att bryta det som var normen då?

– Ja, det var ett medvetet val, säger Mats Hoffman, för vi ville ha mångfald.

Att det går att övervinna de hinder som har funnits, och fortfarande finns är Maksym Chornyy från Ukraina ett levande bevis för. Han kom till Sverige för fem år sedan och hade stora problem till en början. Vändpunkten kom i samband med specialinriktad språkundervisning, säger han:

– Sfinx är utbildning i Svenska för Ingenjörer. På det programmet kan man lära sig inte bara teknisk svenska utan också ta olika tekniska kurser på KTH på svenska, säger Maksym Chornyy.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".