Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Stockholm

MP vill se mer insamling av matavfall

Publicerat måndag 31 januari 2011 kl 17.44
MP: Politisk vilja saknas
(1:39 min)

Betydligt mer av stockholmarmas matavfall skulle kunna återvinnas till biobränsle. Det hävdar Miljöpartiet. Som Radio Stockholm berättade i morse återvinns bara 7 procent av allt matavfall i Stockholms kommun till biobränsle,  något som Miljöpartiets Per Bolund är mycket kritisk till.

--  Det här är något som man har klarat av i många andra kommuner runt om i Sverige och även i andra länder. Det är självklart att Stockholm inte är sämre än de kommunerna, utan det handlar snarare om att det inte finns en politisk vilja, säger Miljöpartiets oppositionsborgarråd Per Bolund.

I morse rapporterade radio Stockholm att bara 7 procent av allt matavfall i stockholm blir till biogas, jämfört med 22 procent för hela landet. Enligt ett nationellt mål från 2003 skulle en tredjedel av allt matavall återvinnas före 2010. Och Miljöpartiet är särskilt kritiskt till att trots att planer har funnits på en kommunal biogasanläggning, har inget beslut fattats.

--  Stockholm Vatten och och trafikkontoret är överens om att det går att göra det, men den politiska majoriteten säger att man inte vill ha en sådan anläggning. Det tycker vi är väldigt beklagligt.  Med en framtid med både klimatförändring och kommande oljebrist kommer Stockholm att stå väldigt svagt om vi inte har alternativa bränslen.  

Men Moderaterna i Stadshuset menar att Stockholm är en svår stad att förändra sophanteringen i. Enligt det moderata borgarrådet Ulla Hamilton ska man med mer information och med den subvention som redan finns, kunna få fler att självmant återvinna matavfall. Fler privata entreprenörer skulle också göra skillnad:

--  Det vore mycket bättre om privata aktörer skulle släppas in på den här marknaden, och att man tog bort det kommunala insamlingsmonopolet, för att jag tror att vi skulle kunna få en helt annan fart på hela den här verksamheten. 

Finns det inget som kommunen skulle kunna göra, eller vill ni bara hänvisa till privata aktörer?

--  Det kommunen kan göra är att vi driver på och faktiskt släpper det kommunala insamlingsmonopolet.

och att med mer information och den subvention som redan finns, ska fler själva vilja återvinna matavfall. Och någon kommunal biogasanläggning blir det inte.

Maria Jansson
maria.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".