Stockholm

Dömd pedofil drev skolor i Stockholm

En man som dömts upprepade gånger för grova sexuella övergrepp mot barn har sedan 2000 drivit tre gymnasieskolor i Stockholmsområdet, uppger TV4 Nyheterna.

Friskolorna hette tidigare EU IT gymnasierna i Stockholm men har nyligen bytt namn till Edicon. De tre skolorna finns i Danderyd, Farsta och i Liljeholmen.

2007 dömdes mannen ännu en gång, nu till sex års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn. Då fick hans fru, som just avtjänat ett flerårigt straff för koppleri, ta över verksamheten.

För drygt två veckor sedan dömdes mannen och hans kompanjon till fängelse och näringsförbud sedan de försökt tömma skolan på 16 miljoner kronor. Enligt TV4 Nyheterna har de tre skolorna fått statsbidrag på 200 miljoner kronor under de senaste tio åren, och gått med 10 miljoner i vinst.

Efter att mannen dömts för sexbrottet fick han tillstånd att starta tre gymnasieskolor i Stockholmsområdet, uppger TV4 Nyheterna.

Skolinspektionen kände inte till att mannen var en dömd pedofil. Vid en ansökan tittar myndigheten främst på personens ekonomiska förutsättningar för att driva en skola.

Skolinspektionen har efter uppgifterna från TV4 Nyheterna inlett en granskning av friskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".