Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Matavfall tas inte omhand i länet

Matrester exporteras till Uppsala
1:51 min

Trots att det är brist på biogas i Stockholms län, så utvinns inte biogas ur allt det matavfall som samlas in från hushållen. Orsaken är att det är brist på anläggningar i länet som kan ta emot avfallet. I Sundbyberg t ex är det är obligatoriskt att sopsortera matavfall, men det skickas till en anläggning i Uppsala.

Flerfamiljsbostäderna i Duvbo i Sundbybergs kommun har haft insamling av matavfall i ett år nu. Fastighetsskötaren Christer visar den oranga luckan vid sopstationen där de boende slänger resterna. Han tycker att det fungerar så där.

Matavfallet blir biogas, som får de miljövänliga bilarna och bussarna att rulla. Det är bara i Sundbyberg och i Nykvarn i Stockholms län som det är obligatoriskt att sortera ut matavfallet. Fördelen med obligatoriskt är den stora mängden de samlar in, menar Nina Isaksen, avfallsansvarig i Sundbyberg.

– Vi har ju tittat på det vi får in och det håller en väldigt bra kvalité. Sen gör ju sophämtarna så att de tittar i kärlet och de lämnar de kärl som är dåligt sorterade, säger Nina Isaksen, avfallsansvarig i Sundbyberg.

Men trots att Sundbybergsborna hör till de flitigaste källsorterarna är biogasen maten omvandlas till inget de själva får del av. Matresterna transporteras till en rötningsanläggning i Uppsala, och säljs sedan vidare.

Det är för att det inte finns någon rötningsanläggning i Stockholm som kan ta emot matavfallet. Men i Sundbyberg tycker avfallsingenjören Johanna Westling Kessai att man ska se till det stora hela.

– Om alla bidrar till att sortera ut sitt matavfall så ökar ju mängden biogas i samhället. I slutändan kommer även det även dom till del som bor i Sundbyberg och har en biogasbil, säger Johanna Westling Kessai.

Hugo Lavett
hugo.lavett@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".