Anmälda för fusk med studiemedel

CSN har polisanmält 29 personer för att de sökt studiemedel för studier vid ett brittiskt universitet trots att de inte studerade där. En del av de anmälda bor i Stockholm.

Utbetalningar på drygt fyra miljoner kronor har stoppats, men omkring 300 000 kronor hann betalas ut. De misstänkta personerna bor i Stockholm, Uppsala, Jönköping och Göteborg, och ärendena har lämnats till Citypolisen i Stockholm.

När Centrala Studiestödsnämnden, CSN, under hösten tog kontakt med det berörda universitetet visade det sig att 24 personers antagningsbesked för hösten 2010 hade förfalskats. När man även gick igenom ansökningar för våren 2010 upptäcktes ytterligare fem fall.

"Vi hann upptäcka de flesta av bidragsbrotten innan vi betalade ut några pengar. Nu har vi beslutat om återkrav i de fall där vi betalat ut pengar felaktigt", säger Håkan Simonsson, enhetschef på CSN, i ett pressmeddelande.

Polisen upptäckte en liknande härva i Australien i somras, vilket ledde till att 60 personer polisanmäldes. En utredning kring den härvan pågår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".